Επικοινωνία
Address: Ελ. Βενιζέλου 61, Νέα Ερυθραία, 14671
Follow Us
BLOG Ανοσοποιητικό Καλύτερη υγεία
Nutrigenomix Health Testmmune

Διατροφή και βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κάλυψη των διατροφικών κενών μέσω των συμπληρωμάτων και 8 στρατηγικές. 

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής αλλά και της επιβίωσή μας. Αυτό το περίπλοκο και ολοκληρωμένο σύστημα μάς προστατεύει από την επίθεση ενός “αόρατου στρατού” βακτηρίων, ιών και τοξινών που υπάρχει στο καθημερινό μας περιβάλλον.

Ακόμη, μας προφυλάσσει από χρόνιες ασθένειες, από το άσθμα καθώς και από αλλεργίες σε τροφές. Σαφέστατα, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη και την υποστήριξη ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος και οπωσδήποτε θέλουμε να το διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση όσο διαρκεί η πανδημία του COVID-19.

Ο ρόλος της διατροφής 

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι άνθρωποι που δεν τρέφονται επαρκώς και υγιεινά, είναι περισσότερο ευάλωτοι σε ασθένειες. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά υποστηρίζουν πολλές λειτουργίες που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία. 

Για παράδειγμα:

 • Η πρωτεΐνη παρέχει πολύ σημαντικές ουσίες για το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η γλουταμίνη, που είναι ένα βασικό «καύσιμο» για τα ανοσοκύτταρα.
 • Τα υγιεινά λιπαρά μετριάζουν τις φλεγμονές και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
 • Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μετά από μακρά και έντονη άσκηση.
 • Οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτοχημικά, που μας βοηθούν να μένουμε υγιείς. Τα περισσότερα φυτοχημικά δρουν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας το σώμα ενάντια στη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Άλλα φωτοχημικά επιδεικνύουν αντιβακτηριακή δράση ή δράση ενάντια στους ιούς και πολλά βοηθούν στην αύξηση του αριθμού και της δύναμης των ανοσοκυττάρων. Εκατοντάδες φωτοχημικά βρίσκονται στο φαγητό που καταναλώνουμε, συμπεριλαμβανομένων και όσων συνήθως σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα όπως το ελαιόλαδο, το φυσικό κακάο, το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και ο κουρκουμάς.

Πολλοί άνθρωποι συχνά υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά. Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε διατροφικές ελλείψεις, όπως:

 • Ο κακός τρόπος ζωής (κατανάλωση αλκοόλ σε συχνή βάση, περιοριστικές δίαιτες, στρες κτλ)
 • Προβλήματα υγείας (όπως η νόσος του Crohn)
 • Οι φαρμακευτικές αγωγές (αντιβιοτικά κτλ)
 • Το γήρας

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων

Πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το φολικό οξύ και το σελήνιο, καθώς και οι βιταμίνες A, B, C, D και E είναι σημαντικές για να υποστηρίξουν τον οργανισμό. Το να καλύπτουμε τυχόν διατροφικά κενά με συμπληρώματα έχει μεγάλο νόημα όταν προσπαθούμε να φτάσουμε τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που συνίστανται. 

8 διατροφικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

 • Αφήστε στην άκρη τις επεξεργασμένες, φλεγμονώδεις τροφές.
 • Επενδύστε σε μια ποικιλία φυτικών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες – ειδικά στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
 • Εντάξτε στη διατροφή σας υγιεινά λίπη όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια τόσο στα γεύματα όσο και στα σνακ σας.
 • Να πίνετε πολύ νερό, να μετριάσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα energy drinks.
 • Να αποφεύγετε τις αυστηρές, περιοριστικές δίαιτες.
 • Να τρώτε μέχρι να νιώσετε ότι είστε 80% χορτάτοι.
 • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά και προβιοτικά. 

Είναι σημαντικό: 

Όταν το φαγητό δεν μπορεί να προσφέρει αρκετά θρεπτικά συστατικά η εξέταση της λήψης κάποιου ενδεδειγμένου συμπληρώματος με την καθοδήγηση από τον γιατρό και τον διατροφολόγο συνίσταται. Με τη βελτίωση αυτών των δεικτών, την ενσωμάτωση των υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής που αναφέρθηκαν παραπάνω, και τη χρήση συμπληρωμάτων μπορείτε να χτίσετε ένα ισχυρό «φρούριο» απέναντι σε κάθε απειλή. 

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας αν χρειάζεστε οποιαδήποτε διευκρίνηση, τηλεφωνικά στο 210 8000507, με email στον info@nutrigenomix.gr ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

Φόρμα Επικοινωνίας

Similar Posts

Vegan Pledge – ή πως να γίνεις χορτοφάγος χωρίς να σου λείπει τίποτα.

Όσο πιο αυστηρός είναι ο τύπος της χορτοφαγίας ( και άρα αποκλείει

Read More
Τελικά, πόσο κακοί είναι οι υδατάνθρακες για την υγεία μας;

Οι υδατάνθρακες βιολογικού ενδιαφέροντος διακρίνονται σε τέσσερ

Read More