Επικοινωνία
Address: Ελ. Βενιζέλου 61, Νέα Ερυθραία, 14671
Follow Us

Η γονιδιακή έκφραση επηρεάζεται από πολλούς γενετικούς και επιγενετικούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, η διατροφή, οι οποίοι καθορίζουν το πόσο ευάλωτοι είμαστε στην εμφάνιση μιας νόσου και το πόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μια φαρμακευτική αγωγή.

Με τον όρο Φαρμακογενετική αναφερόμαστε στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της κλινικής φαρμακολογίας, ο οποίος μελετά την επίδραση των γονιδίων μας στο μεταβολισμό και τη δράση των φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ερευνώντας γονιδιακούς πολυμορφισμούς, στοχεύει στη μελέτη και την εξήγηση των φαρμακολογικών και τοξικολογικών επιδράσεων στον οργανισμό, βάσει των αρχών της φαρμακολογίας και της γενετικής.

Ο θεραπευτικός στόχος της φαρμακογενετικής είναι ένας γιατρός να είναι σε θέση να διαπιστώσει κατά πόσο ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό για έναν ασθενή ή μπορεί να του προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, βάσει του γονιδιακού του προφίλ.

Στη φαρμακογενετική, μεγάλη σημασία διαδραματίζουν οι έννοιες της φαρμακοδυναμικής και της φαρμακοκινητικής. Η φαρμακοδυναμική ερευνά τις φυσιολογικές και βιοχημικές δράσεις ενός φαρμάκου στον οργανισμό, ενώ η φαρμακοκινητική ασχολείται με την εξέταση των παραγόντων που επηρεάζουν την οδό χορήγησης και τους μηχανισμούς απορρόφησης, κατανομής, μεταβολισμού και απέκκρισης μια φαρμακευτικής ουσίας. Επομένως, ο κύριος στόχος της φαρμακογενετικής, είναι η εξατομικευμένη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη και όσο το δυνατόν λιγότερο τοξική, φαρμακοθεραπεία, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής (ιατρικής ακριβείας). Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που χορηγούνται σε έναν ασθενή είναι προσαρμοσμένα βάσει του γονιδιακού του προφίλ.

Ο επιστημονικός κλάδος της φαρμακογενετικής εφαρμόζεται σε κάθε θεραπευτικό, φαρμακευτικό σχήμα για οποιαδήποτε νόσο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται από ογκολόγους στη φαρμακευτική θεραπεία ορισμένων τύπων νεοπλασιών, ψυχιάτρους για τη φαρμακευτική αγωγή της κατάθλιψης και διαφόρων ψυχώσεων με αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα, νευρολόγους για την αντιμετώπιση της επιληψίας με αντιεπιληπτικά φάρμακα, αιματολόγους για θεραπεία με αντιπηκτικά ή υπολιπιδαιμικά φάρμακα, καθώς και από νεφρολόγους και αιματολόγους κατά την ανοσοκαταστολή μεταμοσχευμένων ασθενών.

Το τεστ Φαρμακογενετικής της Nutrigenomix® Pharmacogenetics Test, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινή φαρμακοθεραπευτική πράξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής ενός ασθενή βάσει του μοναδικού, γονιδιακού του προφίλ.

Συλλογή δείγματος σάλιου μέσω του Oragene kit
Αποστολή για ανάλυση στην Πανεπιστημιακή κλινική της Nutrigenomix® στον Καναδά

Ανάλυση 70 γονιδιακών δεικτών
Αποστολή και ερμηνεία report από ειδικά εκπαιδευμένο συνεργάτη της Nutrigenomix® στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα