Επικοινωνία
Address: Ελ. Βενιζέλου 61, Νέα Ερυθραία, 14671
Follow Us
- Nutrigenomix -

Το μέλλον της προσωποποιημένης διατροφής

Τι είναι τα γονίδια

Τα γονίδια είναι συγκεκριμένα τμήματα (αλληλουχίες βάσεων) του DNA τα οποία περιέχουν όλες εκείνες τις βιολογικές πληροφορίες που χρειάζονται για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας οργανισμός.

Οι κωδικοποιημένες πληροφορίες που φέρουν ορισμένα γονίδια μεταφράζονται σε πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν το λειτουργικό προϊόν τους. Αυτή η έκφραση των γονιδίων μας σε πρωτεΐνες, καθορίζεται τόσο από ενδογενείς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα, ένζυμα ή ορμόνες, όσο και από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί.

Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες συγκαταλέγεται και η διατροφή που ακολουθεί κανείς, η οποία φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο επιγενετικού παράγοντα, δηλαδή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και την έκφραση ενός γονιδίου χωρίς όμως να επηρεάσει την αλληλουχία του DNA του.

100
γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες
100
γονίδια που δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες
Διατροφογενωμική

Ο επιστημονικός κλάδος της Διατροφογενωμικής ερευνά το ρόλο που διαδραματίζουν τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε στην έκφραση και τη λειτουργία των γονιδίων μας. Παράλληλα, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας αποκρίνεται στα διάφορα τρόφιμα και τα συστατικά τους, μελετώντας συγκεκριμένους γονιδιακούς πολυμορφισμούς, σε γονίδια που σχετίζονται κυρίως με το μεταβολισμό τους. Ουσιαστικά, μελετά την αλληλεπίδραση της διατροφής, των γονιδίων και της υγείας μας.

- nutrigenomix -
Στόχοι και Εφαρμογές

Η Διατροφογενωμική στοχεύει στον προσδιορισμό της γενετικής ευαισθησίας σε κοινές, πολυπαραγοντικές και διατροφο-εξαρτώμενες παθήσεις, στην πρόληψη και την καλύτερη διαιτητική διαχείριση παθήσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής βάσει γονιδιακού προφίλ για βέλτιστη υγεία, μακροζωία, ενέργεια και απόδοση. 

Μπορεί να εφαρμοστεί στην πιο αποτελεσματική απώλεια βάρους και καλύτερη μακροπρόθεσμα διαχείριση του, το μεταβολισμό θρεπτικών συστατικών, τις τροφικές δυσανεξίες, καθώς και σε πολλές καταστάσεις, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης τύπου ΙΙ, παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες), οι χρόνιες παθήσεις, κυρίως του αναπνευστικού συστήματος και ο καρκίνος, όπου η σωστή διατροφή παίζει εξέχοντα ρόλο. Ακόμη, έχει εφαρμογές στη γονιμότητα και τη φυσική άσκηση.  

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, βάσει γονιδιακού προφίλ, καθενός ατόμου, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής (ιατρική ακριβείας), συνεισφέροντας έτσι, στην προαγωγή ή βελτιστοποίηση της υγείας. 

Μάλιστα, επειδή έχει βρεθεί σε πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, ότι κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στα τρόφιμα, τα ροφήματα, τα συμπληρώματα ή τα φάρμακα που καταναλώνει, η προσωποποιημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή για βέλτιστη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

- nutrigenomix tests -
Διατροφογενωμικά Τεστ

Τα διατροφογενωμικά τεστ δεν αποτελούν διαγνωστικό εργαλείο. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πρόληψης και διαιτητικής διαχείρισης έναντι διαφόρων παθήσεων ή διαταραχών με γονιδιακή συσχέτιση. Σε αυτά αναλύονται συγκεκριμένοι πολυμορφισμοί του γονιδιώματος, η ύπαρξη των οποίων, μπορεί να μας δείξει συγκεκριμένες προδιαθέσεις σχετικά με το μεταβολισμό μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών ή άλλων συστατικών της διατροφής, τις διάφορες δυσανεξίες, το οξειδωτικό στρες, τη γονιμότητα, αλλά και τις μεταβολικές διαταραχές. Επιπλέον, μπορούν να εξαχθούν πληροφορίες για την αποκατάσταση από κάποιο τραυματισμό κατά την άσκηση ή για την εύρεση της “κλίσης” ενός ατόμου σε κάποιο άθλημα (πχ. αντοχή, ταχύτητα).    

Για τα διατροφογενωμικά τεστ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προστασία των προσωπικών δεδομένων του πελάτη, μέσω μιας σειράς τεχνικών και διοικητικών μέτρων που ακολουθείται. Έτσι, αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή η αποκάλυψη των στοιχείων του πελάτη, σύμφωνα με όλους τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.  

Για το λόγο αυτό, η πραγματοποίηση αυτών των τεστ πρέπει να διενεργείται μόνο από εγκεκριμένους και διαπιστευμένους φορείς, όπως η Nutrigenomix®.  

Nutrigenomix Health test

Προσωποποιημένες συστάσεις διατροφής για βέλτιστη υγεία, ενέργεια, διαχείριση βάρους και ευεξία

Nutrigenomix Fertility test

Προσωπικές διατροφικές συστάσεις για τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας

Nutrigenomix Pharmacogenetics test

Η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου όσο και οι παρενέργειές του δεν είναι οι ίδιες για κάθε άνθρωπο

Nutrigenomix Covid-19 test

Τώρα μπορείτε να μάθετε πως επηρεάζουν τα γονίδιά σας τo ρίσκο σας σχετικά με τη νόσο COVID-19

Nutrigenomix Sport test

Προσωποποιημένες συστάσεις διατροφής για μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, αποφυγή τραυματισμών και καλύτερη αποθεραπεία

Nutrigenomix Skin test

Tα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματος και την ικανότητα του να καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης

Nutrigenomix Plant Based test

Γενετικό τεστ για εξατομικευμένη διατροφή κατάλληλη για χορτοφάγους και vegans

Πως γίνεται το τεστ
2
Συλλογή δείγματος σάλιου μέσω του Oragene kit
4
Ανάλυση 70 γονιδιακών δεικτών
3
Αποστολή για ανάλυση στην Πανεπιστημιακή κλινική της Nutrigenomix® στον Καναδά
5
Αποστολή και ερμηνεία report από ειδικά εκπαιδευμένο συνεργάτη της Nutrigenomix® στην Ελλάδα

 

Η Nutrigenomix® είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, βασισμένη στην πιο σύγχρονη τεχνολογία γενετικής ανάλυσης, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των επαγγελματιών του τομέα υγείας, αλλά και των ασθενών τους, προσφέροντας τους ολοκληρωμένες, αξιόπιστες, γενετικές πληροφορίες. Στόχος της είναι η βελτιστοποίηση της υγείας μέσα από την εξατομικευμένη διατροφή.