Επικοινωνία
Address: Ελ. Βενιζέλου 61, Νέα Ερυθραία, 14671
Follow Us

Η υπογονιμότητα που παρατηρείται στις μέρες μας, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η μεγάλη ηλικία, η ανικανότητα παραγωγής ωαρίων και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες και αντίστοιχα, στους άνδρες, η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, παράγοντες όπως, η υγεία, ο τρόπος ζωής των γυναικών και των ανδρών, η βιωσιμότητα των γαμετών (ωαρίων στις γυναίκες, σπερματοζωαρίων στους άνδρες), οι ορμονικές ανισορροπίες, η παρουσία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η χρήση ουσιών, το υπερβολικά υψηλό ή χαμηλό βάρος, οι χρόνιες ασθένειες, καθώς και η διατροφή. 

Η διατροφή αποτελεί επιγενετικό παράγοντα, που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων μας, ακόμη και αυτών που συσχετίζονται με τη γονιμότητα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή, η οποία θα μπορεί να προσδώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας μας, για την παραγωγή υγιών γαμετών, για τη ρύθμιση των ορμονών που σχετίζονται με τη διαδικασία της αναπαραγωγής και γενικότερα, για την υποστήριξη της αναπαραγωγικής λειτουργίας μας.       

Ο νέος επιστημονικός κλάδος της Διατροφογενωμικής ερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τους, τα διάφορα ροφήματα, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνουμε καθημερινά, επιδρούν στην έκφραση και τη λειτουργία των γονιδίων μας. Επιπλέον, μελετά πως ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται στα διάφορα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά τους, μελετώντας γονίδια που σχετίζονται κυρίως με το μεταβολισμό τους. Ουσιαστικά, εστιάζει στην αλληλεπίδραση της διατροφής, των γονιδίων και της υγείας μας. 

Με τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής, βάσει γονιδιακού προφίλ καθενός ατόμου, ενδέχεται να ενισχυθεί η γονιμότητα, ακόμη και σε μοριακό επίπεδο. Έχει βρεθεί ότι το φυλλικό οξύ, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D, ο  ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, το συνένζυμο Q10, οι βιταμίνες Β6 και Β12, ο σίδηρος και το μαγνήσιο, αποτελούν ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Στο Fertility Test της Nutrigenomix, εξετάζονται 70 στοχευμένοι γονιδιακοί δείκτες που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες, το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, τις δυσανεξίες σε διάφορα τρόφιμα, την καρδιομεταβολική υγεία, τη φυσική άσκηση, καθώς και τη γονιμότητα.


Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια αποτελέσματα από το τεστ: 

  • Το φυλλικό οξύ διατηρεί τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, αποτρέποντας την υπογονιμότητα στου άνδρες και τις γυναίκες. Στους άνδρες, ενισχύει την ικανότητα των σπερματοζωαρίων, ώστε να μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Στις γυναίκες, μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος τρεις μήνες πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της κύησης, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νευρικών ασθενειών στα νεογέννητα (πχ. ανωμαλίες διάπλασης του νευρικού σωλήνα). Στο Fertility Test, εξετάζεται το γονίδιο MTHFR που συσχετίζεται με το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.
  • Η βιταμίνη Β12 έχει θετικές επιδράσεις στη γονιμότητα τόσο των ανδρών, ιδίως αυτών που καπνίζουν ή καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όσο και των γυναικών. Στους άνδρες επιφέρει αύξηση της ποσότητας του σπέρματος, ενώ στις γυναίκες, η βιταμίνη αυτή, μπορεί να μειώσει το ποσοστό βλαβών του νευρικού σωλήνα στα αγέννητα μωρά. Μειώνει, επίσης, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, αποτρέποντας τη μειωμένη κινητικότητα και την ανώμαλη μορφολογία του σπέρματος στους άνδρες, καθώς και την παραγωγή κακής ποιότητας ωοθυλακίων στις γυναίκες. Στο Fertility Test, εξετάζεται το γονίδιο FUT2, το οποίο συσχετίζεται με την απορρόφηση της βιταμίνης. 
  • Η βιταμίνη C είναι χρήσιμη για τους άνδρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τη σύντροφό τους, γιατί μειώνει την συχνότητα συσσώρευσης των σπερματοζωαρίων, ενισχύει την κινητικότητά τους, αλλά κι εξουδετερώνει το ποσό του σπέρματος που είναι κατεστραμμένο ή αποκτά ασυνήθιστο σχήμα, εξαιτίας του καπνού του τσιγάρου. Στο Fertility Test, εξετάζεται το γονίδιο GSTT1, το οποίο ευθύνεται για την κατανομή της βιταμίνης στον οργανισμό.   
  • Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη γονιμότητα, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες και του σπέρματος στους άνδρες, καθώς τα προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Στο Fertility Test, εξετάζεται το γονίδιο COMT, το οποίο συσχετίζεται με την ανταπόκριση του οργανισμού στα συμπληρώματα βιταμίνης Ε.   
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ανδρική και γυναικεία γονιμότητα, διότι βελτιώνουν τη δομική σύνθεση και τη μορφολογία του σπέρματος και των ωαρίων. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Στο Fertility Test, αναλύεται το γονίδιο FADS1, το οποίο συσχετίζεται με την κατανομή των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στον οργανισμό.  

Επομένως, με το Fertility Test μπορείς να αποκτήσεις τη δική σου διατροφική αξιολόγηση βάσει γονιδιακού προφίλ, με τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες και συστάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας και στην επίτευξη της επιτυχούς σύλληψης. Ακόμη, για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σου, διατίθεται εξειδικευμένος συνεργάτης της Nutrigenomix που θα σε βοηθήσει στη δημιουργία του δικού σου, εξατομικευμένου, πλάνου διατροφής.